Kend dit rådighedsbeløb før du låner

Det er forskelligt fra familie til familie, hvad ens indtægter er, og hvor mange penge man har brug for at kunne bruge efter de månedlige udgifter er betalt. Men når man skal ændre i budgettet eller optage et lån, om det enten er på nettet eller i banken, er rådighedsbeløbet essentielt at kende da det er det beløb, man står tilbage med, efter de faste udgifter er blevet dækket.

 

Indtægterne

Som det første er det vigtigt, at man kender indtægterne i huset, før man kan finde frem til det endelige rådighedsbeløb, når man skal sætte sit budget. Indtægterne bunder oftest ud i, den løn som kommer ind i hustanden om måneden, men kan også bestå af overførselsindkomster, herunder kontanthjælp, SU eller pension.

 

Udgifterne

Udgifterne udgøres af alle de faste regninger, som skal betales. Typisk betales de hver måned, men der kan også være faste udgifter som f.eks. ejendomsskat eller varmeregning, som ikke skal betales hver måned.

De typiske udgifter består af husleje, lån, ejendomsskat, vand, varme og el. Herudover er kan der også være andre udgifter som til transport, herunder bil eller det offentlige, institutioner, foreninger, forsikringer, internet, licens m.m. Det er her vigtigt, at man ser på alle ens udgifter i budgettet, så man er på forkant med alle betalinger.

 

Der skal være overskud til det vigtigste

Rådighedsbeløbet skal kunne dække over forbruget, som ofte indebærer udgifter til husholdningen som mad, tøj, inferiør, rejser og fornøjelser. Men da vi som mennesker er forskellige, er det selvfølgelig også forskelligt, hvad rådighedsbeløbet bruges til. Nogen bruger alle penge på mange ferier, hvor andre har et stort forbrug på tøj og tilbehør.

Det er som udgangspunkt vigtigst, at der er penge til de mest essentielle ting og fornøjelser, når man lægger sit budget. Der er herunder især væsentligt, at der er råd til de absolutte behov som mad.

Når man studerer sin økonomi og lægger budget, er der ofte mange, der opdager at de har en enorm udgift til ting, som de slet ikke har behov for, hvorfor en god gennemgang af budgettet kan være med til at gøre rådighedsbeløbet større.

 

Banklån eller kviklån

Det er både muligt at optage et banklån og et kviklån. Banklånet kræver dog lidt mere af dig som låner, hvor man ved kviklån ikke skal stille lige så stor sikkerhed, samtidig med man nemt på nettet kan optage et kviklån til forbrug uden den store ventetid. Dette kan gøres mange steder på nettet.

Hvis man vælger et banklån, stilles der især krav til din økonomi og dit rådighedsbeløb, da man ved et lån får flere faste udgifter. Typisk vurderer bankerne, at man som single skal have et rådighedsbeløb på 5.000 kr. pr. måned, hvor det for par er ca. 10.000 kr. Er man familie med børn, er det ca. 2.500 kr. pr. barn.

Der er mange muligheder for lån, men gældende for alle typer, er det vigtigt at man kender sit rådighedsbeløb, som man står stærkt i sin økonomi, når man skal ud at låne penge.

 

 

 

 

 

Comments (0)

Leave Comment